Zit de directie zelf ook wel ergonomisch?

Zit de directie zelf ook wel ergonomisch?

Even wat geschiedenis voor de wat jongere lezer. Halverwege de negentigerjaren kwam de overgang van een besturingsysteem voor de PC op gang; van MS Dos naar Windows. Aanvankelijk kwam het gebruik van een PC of laptop door directies wat traag op gang. Windows bleek echter veel vriendelijker dan MS Dos en op z’n minst kwamen Outlook en Word binnen bereik bij directie en management. Tien vingers waren niet nodig, met twee kwam je ook een heel eind. Gelijktijdig werd de verhouding tussen de secretaresse en de directie wat vertroebeld. Was het eerst altijd de secretaresse die de e-mail berichten ontving, nu werd haar baas ineens haar concurrent. Die had inmiddels een eigen e-mail account en daardoor ontstond de situatie dat de directie het nieuws eerder wist dan de secretaresse. Dat was dus even wennen. Maar de situatie bleek onomkeerbaar.

Wat is er sindsdien veranderd aan de werkplek van de directie?
Afhankelijk van de grootte van een bedrijf of instelling werd gekozen voor een representatieve of meer eenvoudige directiewerkplek. Meer of minder toegankelijk voor bezoekers en medewerkers, soms imponerend of juist bescheiden. Was er sprake van een directiebureau in een L opstelling dan kwam de PC meestal op de zijpoot van het bureau terecht en naarmate de digitale kennis bij de directie verder toenam, verhuisde het apparaat naar de hoofdlocatie. Natuurlijk zijn er ook nu nog directieleden die het gebruik van een laptop aan anderen overlaten maar zij behoren steeds meer tot de uitzonderingen. Aan de werkplek, het directie bureau, werd sinds de digitale opmars meestal niets veranderd.

Als de medewerkers maar ergonomisch verantwoord kunnen werken.
Dat was het devies van het management en zo niet dan werd het wel door ergonomen, fysiotherapeuten of overheidsinstanties onder de aandacht gebracht. Inmiddels zijn volledig instel- en verstelbare bureaustoelen een vanzelfsprekendheid. Lange benen of juist een lang bovenlichaam bepaalt ook nog of het bureau in hoogte verstelbaar moet zijn. Voeg daarbij statafels om een te lange tijd aaneen moeten zitten te kunnen onderbreken en soms een zithoek voor een korte bespreking. Toch wordt bij al deze aandacht iets over het hoofd gezien.

Hoe functioneel zijn de werplekken voor directie en management meegegroeid?

Meegroeien, niet in omvang maar in functionaliteit. Directeuren die ervoor gekozen hebben -soms zelfs gedwongen- om zich in de digitale wereld te storten en dus een flink deel van de dag met hun laptop actief te zijn, dreigen zichzelf ergonomisch te discrimineren. Of hun houding, hun steun in de rug of hun actieve zit niet van belang zou zijn. Hun werkplek is destijds op basis van heel andere eisen aangeschaft. En laten we eerlijk zijn, mooi en elegant directiemeubilair gaat best lang mee. Men kan zich er soms aan gaan hechten. Uit dit alles komt toch een belangrijke vraag naar voren. Wat is belangrijker, de status van een directie werkplek of de functionaliteit c.q. de ergonomische voorwaarden? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Tegenwoordig kan ook een directiewerkplek aan al die eisen voldoen. Het komt er dus in feite op neer om de hoeveelheid digitale werkzaamheden te inventariseren en de uitkomst daarvan tegen de huidige ergonomische functionaliteit van de directie werkplek te houden. Dan is niet uit te sluiten dat in een aantal gevallen in het belang voor lijf en leden van de directie, voor een nieuwe directie werkplek gekozen zal moeten worden. En ja, dan wordt het shoppen om een verantwoorde, eigentijdse werkplek aan te schaffen. Directie waardig, digitaal functioneel en ergonomisch verantwoord.