Simpele tips om geluk op het werk te vergroten

Simpele tips om geluk op het werk te vergroten

Voelt u zichzelf niet helemaal gelukkig op het werk? Het zal u misschien verrassen, maar om gelukkiger te worden op het werk, is het niet het werk zelf of uw baas/collega’s die moeten veranderen. U zal het één en ander moeten aanpassen. Vaak maken mensen zichzelf ongelukkiger omdat ze zich zien als een slachtoffer van omstandigheden. Onzin! U heeft meer zelf in de hand dan u denkt en met deze simpele tips, vergroot u uw geluk op het werk aanzienlijk.

1. Iets vervelends gebeurd? Blijf er niet in hangen!
Heeft u een deadline gemist? Heeft u een fout gemaakt? Was een collega heel kritisch naar u toe? Allemaal zeer vervelende zaken, maar helaas onomkeerbaar. Probeer te werken aan uw veerkracht, mensen die veerkracht hebben zijn doorgaan gelukkiger. Blijf daarom niet hangen in schuldgevoelens of geef niet iemand anders de schuld. Incasseer de tegenslag en richt u op de toekomst. Ga door en denk in oplossingen, niet in problemen.

2. Houd u niet te veel bezig met waardeoordelen
Doorgaans vinden mensen overal wel iets van. Dit is goed en dit is slecht. We beoordelen onszelf en we beoordelen anderen. Voor uw innerlijke rust is het beter niet zoveel waardeoordelen te hebben. Dingen zijn zoals ze zijn. Observeer alles, leer er desnoods wat van en laat het verder zoals het is.

3. Vermijd jaloezie en wrok
Jaloezie en wrok: twee heftige emoties die niemand zoveel schaden als uzelf. U bent werkelijk de enige die er last van heeft en waarbij het werk eronder kan lijden. Wrok blijven koesteren brengt u nooit verder, maar belemmert u zelfs. Laat het verleden rusten. Betreft jaloezie: vaak is dit een teken dat u denk dat een ander al uw succes heeft ‘ingepikt’ en het voor u nu niet meer mogelijk is. Dat is niet waar. Wat een ander kan overkomen kan u ook overkomen, probeer het altijd alsnog voor uzelf te winnen. Geloof in uw eigen kracht en besteed niet te lang aandacht aan het succes van een ander. Behalve om uzelf erdoor te laten inspireren.

4. Structureer uw dag
Om het meeste uit uw dag te halen, werken ouderwetse to-do-lijsten ontzettend goed. Zo weet u wat u die dag moet doen en geeft het u voldoening om uw werkzaamheden goed af te werken. Goed uw werk doen, vergroot ook uw geluk.

5. Ben betrokken en enthousiast
Als u alle wrok, jaloezie en waardeoordelen laat varen, zal u merken hoeveel ruimte er is voor positieve gevoelens naar uw collega’s en uw werk algemeen. Ben betrokken bij uw collega’s en probeer enthousiast te zijn over uw werkzaamheden. Kijk niet naar de vervelende kenmerken van uw werk, maar naar de positieve bijkomstigheden. Wat voor goeds komt er voort uit uw werkzaamheden? Elke taak heeft een positieve invloed op anderen, de organisatie of de omgeving. U hoeft ze alleen maar te vinden.

6. Ga eens aan de wandel
Uren achter elkaar uzelf blindstaren op uw computerscherm is niet bevorderlijk voor uw productiviteit, creativiteit en kwaliteit van werken. Ga elk uur of om het uur even een paar minuutjes aan de wandel om uw hoofd leeg te maken. Als u terug komt bij u computer kan het zomaar zijn dat u veel anders tegen een taak aan kijkt. Even fietsen achter uw bureau kan ook bijdragen aan uw productiviteit.

7. Creëer een fijne werkomgeving
U brengt veel tijd door op kantoor. Het is daarom belangrijk dat u uzelf ook thuis voelt op kantoor. Investeer in een goede ergonomische kantoormeubelen zoals een zit sta bureau, goede bureaustoel, laptopstandaard of monitor arm en scheidingswanden. Zorg er daarnaast ook voor dat alles op orde en geordend is. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld hangmappen of ordnermappen aan te schaffen. Zo heeft u een opgeruimd bureau, overzicht en meer rust. Ook dat zal u meer geluk geven.