Overgaan tot flexkantoor? Hier had u vast nog niet aan gedacht!

Overgaan tot flexkantoor? Hier had u vast nog niet aan gedacht!

Steeds meer bedrijven proberen het flexwerken te omarmen door flexkantoren in te richten. Een flexkantoor is op zo’n manier ingericht dat het zo goed mogelijk kan aansluiten op de behoefte van de werknemer. En dan vooral op de behoefte die de werknemer op dat moment heeft. Een flexkantoor lijkt ideaal en vaak wordt het ingevoerd om de productiviteit van werknemers te vergroten en de sfeer te verbeteren. Maar voordat u overgaat tot een metamorfose, check dan eerst of uw werknemers er wel op zitten te wachten. Het blijkt namelijk dat veel flexkantoren niet het gewenste effect hebben, omdat werknemers tevreden zijn met de huidige situatie.

Zones van een flexkantoor
Een flexkantoor inrichten voor uw medewerkers is erg populair. Hoe dit wordt vormgegeven verschilt per kantoor, maar in de meeste gevallen kiezen kantoren voor meerdere zones: een stilteruimte, gemeenschappelijke ruimte en een sociale ruimte. Daarnaast kunt u ook nog kiezen voor creatieve ruimtes of stand-up/vergaderruimtes. Medewerkers kunnen zelf bepalen waar ze behoefte aan hebben: stilte, even pauze nemen of samenwerken.

Flexkantoren niet altijd effectief
Uit een onderzoek van promovenda Christina Wessels van de Erasmus Universiteit in Rotterdam bleek dat medewerkers geen verschil merken in hun productiviteit of de sfeer nu ze in een flexkantoor werken. Daarnaast bleek ook dat de ruimtes vaak niet gebruikt werden waarvoor ze waren bedoeld. Al snel probeerde de werknemers de oude situatie weer na te bootsen.

Laat uw flexkantoor wel werken
Wilt u graag een flexkantoor? Dan is er 1 heel belangrijk onderdeel dat u niet moet vergeten: vraag aan uw medewerkers waar ze behoefte aan hebben. Dit kunt u achterhalen door eerst na te vragen wat uw werknemers waarderen aan de huidige situatie en wat ze nog missen. Wat erg goed werkt, zijn focusgroepen waarbij managers en werknemers samenkomen om te bespreken waaraan het flexkantoor moet voldoen.

Interieur tips voor een flexkantoor
Wilt overgaan tot een flexkantoor? Dan speelt het interieur natuurlijk een grote rol. Onderstaand een paar tips.
– Stilteruimte: werk in de stilteruimte met scheidingswanden zodat de werknemers meer privacy hebben. Het voordeel van deze wanden is ook dat ze verplaatst kunnen worden.
– Sociale ruimtes: in de ruimtes waar werknemers samen zitten om te werken zijn zit sta bureaus ideaal. Zo kunnen de werknemers zitten wanneer ze moeten focussen en staan als ze overleggen en bijvoorbeeld meer creatief moeten zijn.
– Gemeenschappelijke ruimte: Zitten de medewerkers al heel de dag aan hun bureau? Zet dan wat sta tafels in de gemeenschappelijke ruimte.

Hoe ziet uw ideale flexkantoor eruit? Laat het ons weten.