Kleurenserie: groen inzetten op kantoor

Kleur heeft een grotere invloed op onze gemoedstoestand dan we vaak denken. Het beïnvloedt ons gedrag, onze ervaringen en onze prestaties. Nadenken over kleurinstellingen is voor een kantoor dus van belang om rekening te houden met welzijn, gemoedsrust, creativiteit en efficiëntie. In deze terugkerende kleurenserie leggen we kleur voor kleur uit wat de voor- en nadelen zijn, en we geven tips waar ze het beste ingezet kunnen worden.

Kleur en de impact op onze stemming is al door veel onderzoekers bestudeerd. Het resultaat is dat kleuren toch op een of andere manier een reactie veroorzaken. Onze hersenen reageren erop zonder dat we er invloed op hebben en het triggert bepaalde emoties. Sommige tinten kunnen bijvoorbeeld stimulerend werken of energie opwekken, terwijl andere kleuren voor sereniteit of reflectie kunnen zorgen. Groen is de eerste kleur die we zullen ontleden in onze kleurenserie.


Eigenschappen

Groen staat bekend om zijn rustgevende karakter; een prachtige eigenschap, omdat het refereert aan de natuur. Mensen worden kalmer als ze zich in een natuurlijke omgeving bevinden. Groen is van nature stress verlichtend en verfrissend. Om die reden is het een goede kleur die veel terug kan komen in bijvoorbeeld ruimtes waar mensen langere tijd geconcentreerd bezig zijn.

Groen stimuleert ook de drang om te bewegen. Dit is een gunstig teken voor ons zittende bestaan. Regelmatig opstaan is beter voor de lichaamsdoorbloeding en om KANS klachten (voorheen RSI klachten) te voorkomen. Daarmee is het eveneens nuttig om het ziekteverzuim op kantoor tegen te gaan.

Groen is de kleur van natuur, gezondheid en vitaliteit. Pas echter wel welke tint er ingezet wordt. Fellere kleuren wekken sterkere gevoelens op – zowel negatief als positief. Kijk bijvoorbeeld naar de term ‘gifgroen’, dit toont aan dat een felle variant beter te vermijden is voor grote oppervlaktes of in ruimtes waar mensen zich langere tijd bevinden.


Tips

Geen groot budget maar wel meer groen op kantoor? Neem dan planten of moswanden. Hierdoor slaat u twee vliegen in een klap, want meer planten op kantoor is eveneens goed voor de luchtkwaliteit. Natuurlijk is het niet verstandig om voor een compleet groene ruimte te kiezen, maar meer groene tinten kunnen zeker bijdragen aan kalmerende gevoelens bij uw werknemers en bij u zelf. Voor algemene werkruimtes is het verstandig, als er voor groen wordt gekozen, om te daarnaast aardse en gedempte ton-sur-ton kleuren in te zetten (houten meubels werken hier uitstekend bij). Deze zorgen niet alleen voor rust, maar zijn ook weer makkelijk te combineren met andere kleuren.

Op zoek naar een unieke uitstraling van uw kantoor? Wij kunnen zorgdragen voor de totale inrichting van uw project en/of bedrijfsruimte. Kijk hier voor meer informatie.