Flexwerken werkt, maar denk ook aan de veiligheid!

Flexwerken werkt, maar denk ook aan de veiligheid!

We kunnen er bijna niet meer omheen: flexwerken werkt! Er zijn al verschillende studie geweest die hebben aangetoond dat werknemers die flexibel werken gelukkiger en, niet geheel onbelangrijk, ook productiever zijn. Maar dat geldt niet altijd. Sommige mensen gedijen niet goed op zoveel vrijheid en daarnaast: heb je wel eens aan de veiligheid gedacht? Het schijnt dat 90% van de datalekken wordt veroorzaakt door onzorgvuldige omgang van data door werknemers. En juist door flexwerken wordt er veel meer data gedeeld. Lees hier de voordelen en belangrijke nadelen van flexwerken.

Niet constant op dezelfde plek werken is goed voor de mens
Laten we eerlijk zijn niemand wordt toch echt heel vrolijk van 5 dagen in de week van 9.00 tot 17.00 uur op kantoor zitten achter je bureau met als enige verlichting de tl-lampen en een bureaulamp? Natuurlijk is het niet erg om achter een bureau te zitten, maar niet altijd op kantoor. Zo is een keertje op een bureaustoel in je eigen kantoor in huis zitten ook wel eens lekker. Of wat dacht van soms eventjes uitwijken naar een lekkere fauteuil of een bank?

Tegenwoordig is het niet meer nodig om altijd op dezelfde plek te werken op dezelfde tijden. Dit komt mede omdat we nu allemaal een mobiele telefoon hebben, het internet (bijna) overal beschikbaar is en we de laptop overal mee naar toe kunnen nemen. Deze vrijheid in werkplek en in werktijden is beter voor vele werknemers.

Voordelen van flexwerken
De ministeries van Wetenschap en gezondheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben verschillende onderzoeken gedaan naar flexwerken. Daaruit bleek onder andere dat flexwerken:
– Leidt tot minder stress
– Er zijn minder files zijn, wat beter is voor het milieu maar ook voor de gemoedstoestand van de mens
– Er is een lager ziekteverzuim
– Mensen hebben meer motivatie om over te werken
– Er is een hogere arbeidsanticipatie
– Er een betere balans is tussen werken en privé
– Er wordt minder beroep gedaan op de kinderopvang.

Het addertje onder het gras
Het klinkt natuurlijk hartstikke ideaal, dat flexwerken, maar het is niet voor iedereen geschikt. Om het namelijk goed te doen, heb je een belangrijke karaktereigenschap nodig en dat is discipline. De verleiding om meer uren aan iets anders te besteden dan werken is soms erg groot bij flexwerken. De controle is namelijk ver te zoeken als je lekker thuis werkt. Als je van strikte regels en tijden houdt dan is het misschien niet iets voor jou. Een ander nadeel is dat je minder contact hebt met collega’s en hier kan het samenwerken onder lijden. Natuurlijk zijn hier oplossingen voor bedacht zoals cloud-oplossingen voor een betere samenwerking en goede communicatie. Toch is dat anders dan even snel een collega aanschieten om iets te overleggen.

Veiligheid en flexwerken
Een heel erg groot gevaar bij flexwerken is het risico op datalekken. Thuis-netwerken en Wifi op openbare plekken zijn niet altijd goed beveiligd. Daarnaast wordt er meer data gedeeld via apparaten en ook dat verloopt niet altijd even veilig. Om nog maar niet te spreken over het feit dat privé en zakelijke documenten en gesprekken door elkaar lopen waardoor het zakelijke gedeelte niet meer goed is afgeschermd of apart wordt gehouden. Mocht de gebruiker een apparaat verliezen, dan kan er heel veel informatie in de verkeerde handen vallen. Het schijnt dat ongeveer 90% van de datalekken wordt veroorzaakt door fouten van werknemers door onzorgvuldige omgang met data. Daarnaast worden door deze nalatigheid ook veel cyberaanvallen veroorzaakt. Wanneer mens dus overstap op flexwerken is het zeer verstandig om goed naar de beveiliging van data te kijken. Bijvoorbeeld door mobiele netwerken onderling extra te beveiligen.