Een bureau aanschaffen? Zo gaat u te werk

Een bureau aanschaffen? Zo gaat u te werk

Glazen bureaus, houten bureaus, zit-sta bureaus en zelfs fietsbureaus. Bureaus zijn er letterlijk in allerlei soorten en maten. Het juiste bureau vinden kan dan ook een behoorlijke opgave zijn. Er zijn talloze kleine zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan. In dit artikel geven we een aantal tips om u op weg te helpen.

Of u nou een bureau wilt aanschaffen voor tientallen medewerkers of juist op zoek bent naar de ideale werkplek voor uw thuiskantoor, ieder bureau moet eigenlijk voldoen aan één belangrijke basiseis. Zo moet een werkplek idealiter altijd ergonomisch zijn, om te voorkomen dat u of uw medewerkers last krijgt van nek-, schouder- of rugklachten. Een manier om ervoor te zorgen dat de werkplek ergonomisch is, is door te kiezen voor een bureau dat in hoogte te verstellen is. Is die basis goed op orde, dan zijn er uiteraard nog meer zaken die u kunnen helpen in de zoektocht naar het perfecte bureau.

1. Kies een geschikte vorm
Bureaus zijn er, zoals gezegd, in allerlei vormen. En hoewel het rechthoekige bureau absoluut de meest gangbare optie is, zijn er ook andere vormen denkbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld ronde bureaus, maar ook bureaus in een U-vorm, L-vorm of P-vorm. Niet alle vormen zijn even geschikt voor alle kantoorruimtes. De vorm die u kiest heeft waarschijnlijk niet alleen te maken met persoonlijke voorkeuren en de beschikbare ruimte, maar ook met de manier waarop u werkt. Een rechthoekig exemplaar neemt hoogstwaarschijnlijk de minste ruimte in, maar als u bijvoorbeeld veel samenwerkt, vergadert of brainstormt, dan kan een bureau met wat extra ruimte, zoals een U-vorm, L-vorm of P-vorm juist een betere optie zijn.

2. Kies het juiste materiaal
De keuze voor het materiaal is er eentje die u waarschijnlijk doet op basis van smaak en uitstraling van een kantoor. Een klassiek bureau kan bijvoorbeeld ontzettend uit de toon vallen in een modern ingericht kantoorpand. De keuze voor materiaal is hierbij heel belangrijk. Bij Designkantoormeubilair zijn bureaus vrijwel altijd in verschillende kleuren of tinten van een bepaald materiaal te bestellen. Zo zorgt u dat het bureau er niet alleen stijlvol uitziet, maar ook dat het past binnen de stijl van het bedrijf.

3. Selecteer een bureau op basis van het werk dat u doet
Werkt u voornamelijk op een computer, dan kan het verstandig zijn om een bureau te kiezen die speciaal daarvoor gemaakt is. Bijvoorbeeld een model met een apart gedeelte voor een toetsenbord en muis of een exemplaar met een kabelgoot, zodat alle lelijke zwarte kabels van de computer niet zichtbaar zijn. Werkt u veel met papieren? Dan is het belangrijk dat u voldoende werkruimte heeft. Zo zorgt u ervoor dat u ondanks die stapels papier, dikke boeken of spreadsheets toch nog het overzicht houdt. Een bureau met lades is wellicht een goede keuze omdat u hiermee direct over wat broodnodige opbergruimte beschikt.

4. Wel of geen zit-sta bureau?
Zit-sta bureaus zijn de laatste tijd behoorlijk populair. Niet zo gek, want met dit type bureau stimuleert u de gezondheid van uw medewerkers omdat ze afwisselend staan en zitten. Zo is die gemiddeld acht uur per dag dat een kantoormedewerker zit, gemakkelijk en verantwoord terug te brengen naar een gezonder aantal uren. Maar een zit-sta bureau heeft over het algemeen een hoger prijskaartje. Een belangrijke afweging om te maken als u op zoek bent naar een nieuwe werkplek. Als u niet kiest voor een zit-sta bureau, zorg dan in ieder geval voor een bureau dat in hoogte te verstellen is óf juist vaststaat op een hoogte die voor u ideaal is. Op die manier voorkomt u vervelende klachten.

Heeft u een keuze gemaakt? Mooi zo! Maar voordat u tot aanschaf overgaat, is het verstandig om nog even goed na te denken over deze zaken:
– Sluit het bureau dat u gekozen hebt aan bij uw werkstijl en de zaken die u elke dag nodig heeft?
– Past het bureau in de beschikbare ruimte?
– Kan het blad van het bureau de intensiteit van dagelijks intensief gebruik aan?

Uiteraard zijn de tips die we in dit artikel noemen niet voor iedereen even geschikt. Wilt u op maat advies voor uw situatie? Dan helpt onze klantenservice u graag verder met een persoonlijk advies.