Designtrends voor 2023

Trends zeggen iets over ons, hoe wij naar esthetiek kijken of welke kleuren wij mooi vinden. Ze geven een tijdsperiode aan en zijn kenmerkend in al hun opzichten. Trends te voorspellen, niet voor niks zijn er trendwatchers, maar sommige zaken worden ook vooraf bepaald. Zoals onder andere kleur. Benieuwd wat de design kantoortrends voor 2023 zijn? Lees dan verder.

Kleurtrends 2023

De kleurtrendvoorspellers WGSN en Pantone bepalen ieder jaar welke kleuren het opvolgende jaar een trendkleur worden. Voor 2023 geven ze aan dat dit de kleur Digital Lavender (#938aab) is. Het is een kleurvariant die ook wel neonpaars/lavendel genoemd kan worden. Die kleur zal dus de mode en interieurwereld gaan domineren en dit zie je al terugkomen in sommige designs. Verder zijn er nog een aantal andere kleurvariaties die we veel zullen zien. Denk aan kalmerende blauw- en groentonen en warme tinten zoals geel en bruin. Maar ook wat fellere varianten als Luscious Red of Orchid Flower (latexrood en donkerpaars).

Verlangen naar vroeger

Het verlangen naar vroegere tijden is, hoe clichématig ook, van alle tijden. Niet zo gek dat er in de trends teruggekeken wordt naar eerdere periodes. Voor 2023 zal het minimalisme vaarwel gezegd worden en de Art Deco weer terugkomen. Denk hierbij aan decoratieve stijlvormen met felle kleuren, geometrische patronen en symmetrie in de ontwerpen. Daarnaast zullen ook ronde vormen domineren komend jaar.

Werkplek

Door de opkomst van hybride werken heeft onze werkplek een transformatie ondergaan. Er zal komend jaar meer gefocust worden op de productiviteitsgroei van de werknemer. En comfort zal daarmee vaker terugkomen. De verlangens van ieder willekeurig persoon komen voorop te staan, ook omdat thuiswerken een dikke vinger in de pap heeft. Het is dan niet vreemd dat de persoonlijke voorkeur belangrijk wordt. Denk hierbij aan een meer persoonlijke touch met elementen die je thuis ook kunt vinden. Zoals privéplekjes waar iemand in kan terugtrekken, loungeplekken, meer planten of hoogwaardige designproducten.

Natuur naar binnen

Natuurlijk licht is geen nieuwe ontwikkeling maar dit komt in 2023 toch weer terug als trend. Eveneens organisch materiaal, handgemaakte producten en lokaal geproduceerde artikelen. Wat daarop volgt is ‘groen’ in het design zoals planten en moswanden, maar ook natuurlijke elementen zoals hout, steen en wol. Duurzaamheid in producten zal sowieso een langdurige trend gaan worden, aangezien er nog flinke stappen gemaakt moeten worden in de klimaatbestrijding.

Het jaar 2023 staat alweer bijna voor de deur, hiermee is het goed anticiperen. Wilt u advies over projectinrichting? Neem dan contact met ons op.