Designmeubelen onderhouden: 3 tips

Wie voor designmeubelen kiest, maakt een duurzame keuze. Het zijn namelijk meubelen die langer mee gaan en soms zelfs hun waarde niet verliezen door de exclusiviteit. Een Charles & Ray Eames Lounge Chair is bijvoorbeeld tweedehands nog steeds veel waard. Toch om de duurzaamheid te garanderen is het van belang dat de meubelen goed onderhouden worden. We geven een aantal tips.

1. Bewaar meubelgegevens

Behoud om te beginnen alle gegevens van het meubelstuk. Op die manier is het makkelijker om onderdelen opnieuw te bestellen als er iets kapot gaat of om de juiste kleur stof te vinden als er bijvoorbeeld opnieuw gestoffeerd moet worden. Bewaar dus de informatie over de soorten stof, de kleurcodes, het type hout, welke schroef en bout typen er zijn en wie de originele leveranciers waren. Op die manier scheelt het een zoektocht en wellicht teleurstellingen bij herstofferingen als de kleuren niet overeenkomen.

2. Schoonmaken bekleding

Een vuile plek op een bank is als een smet op de schoonheid van het meubelstuk. De eerste gedachte is dan om naar dure schoonmaakmiddelen te grijpen terwijl er ook een simpeler en goedkoper alternatief is, namelijk koolzuurhoudend water. Dep dit op de vlek en laat het even intrekken. Dep daarna met een schone spons of doek het vocht op. Werkt dat niet, gebruik dan een vlekverwijderaar.
Ook een stofzuiger is een goed hulpmiddel om een stoffen meubel schoon te maken. Gebruik het brede, smalle opzetstuk dat bij veel stofzuigers standaard erbij geleverd wordt. Voor vlekken is deze werkwijze af te raden.
Een vaal meubelstuk kan in kleur hersteld worden door de stof te behandelen met koud water en een flinke scheut schoonmaakazijn.

3. Schoonmaken hout

Houten meubels hebben vaak een rustieke uitstraling. Sommige mensen vinden vlekken of krassen juist karakteristiek en zullen dat laten zitten, maar anderen willen een vlek liever weg hebben. Een simpele mogelijkheid om een vlek op een eikenhouten tafel te verwijderen is met een niet geheel logisch schoonmaakmiddel, namelijk lauw bier. Apart inderdaad, maar het werkt. Wrijf het erop, beweeg met de houtnerf mee en droog goed na.
Vlekken op teakhout zijn te verwijderen met groene zeep. Witte kringen in hout zijn weg te halen door ze met een föhn te verhitten en daarna goed op te wrijven. Als er krassen in mahonie- of kersenhout zitten dan is een walnoot een oplossing: wrijf over de beschadiging om de krassen te verwijderen.

Bij de aanschaf van een nieuw meubelstuk is een houtlook in plaats van echt hout ook een optie. Melamine is een goede keuze om toch het gevoel van hout te hebben, terwijl het heel makkelijk schoon te houden is. Veel van onze bureaus hebben een melanine afwerking.