De kantoorinrichtingstrends van 2022

We mogen allemaal weer naar kantoor na de nieuwe versoepelingen vanuit de overheid. Maar hoeveel is er veranderd op kantoorgebied? We zijn twee jaar verder en het nieuwe werken begint nu toch echt vorm te krijgen. Wat zijn de trends voor 2022 en hoe kun je hier als bedrijf op inspelen? Je leest er meer over in dit artikel.

Hybride werken

Het kantoor is, mede door het thuiswerken, steeds vaker een ontmoetingsplek geworden in plaats van een werkplek. Daarnaast is de werknemer gewend geraakt aan een rustige werkomgeving door het vele thuiszitten. Hier kan op ingespeeld worden door een hybride manier van werken te omarmen. Bijvoorbeeld door een grote ruimte niet meer te rangschikken op de oude manier met tafel naast tafel in het oneindige, maar zo’n kantoorruimte te verdelen in kleinere secties. Dit kan door middel van akoestische elementen en kleine muurtjes. Hierdoor ontstaan er verschillende hoekjes en zitjes binnen de grote ruimte. Zo creëer je team-werkplekken waar gebrainstormd kan worden, maar waar iemand zich ook kan af zonderen om in stilte te werken, of te telefoneren zonder dat anderen er last van hebben.

Ontspanningsplekken

Huiselijkheid is een trend die dit jaar zijn intrede doet in het kantoor. Zet bijvoorbeeld een lekkere hangbank neer of wegzakfauteuils met een koffietafel. Zeker de jonge generatie zal dit waarderen. Die vertoeft graag op zulk soort plekken met een laptop op schoot. Niet voor niks de generatie die hele dagen in barista-cafés doorbrengt. Zorg dus eveneens voor een goede kop koffie (dat geldt trouwens voor alle generaties). Nog informeler? Kies dan voor een tafeltennistafel, een gameruimte of een social swing. Om de sfeer wat intiemer te maken kies voor minder lumen in de verlichting, en overweeg helemaal af te stappen van tl-licht.

Natuurelementen

Ieder mens wordt blij van planten of groen. En daarmee eveneens een stuk productiever. Plaats dus genoeg planten in het kantoor. Kies voor kamerplanten, plantenwanden of moswanden. Mos heeft  een akoestische waarde: een wand met mos dempt het geluid net als een akoestische wand. Op die manier sla je twee vliegen in een klap. Daarnaast zorgen planten voor een hogere luchtvochtigheid en een beter binnenklimaat. Het maakt temperatuurregulatie eenvoudiger en kan zelfs tot minder ziekteverzuim leiden.

Welzijn van de medewerkers

De volgende stap is het welzijn van de medewerkers. Dit is iets wat logischerwijs losstaat van een trend, maar doordat het thuiswerken niet geheel is losgelaten, en waarschijnlijk een nieuw normaal wordt, is het belangrijk om na te denken over gezondheid. Ergonomie is daarin essentieel. Is er nog niet gezorgd voor een goede thuiswerkplek? Dan kan dat nu al problemen met zich meebrengen. Kies dus voor ergonomische werkplekken. Zorg eveneens voor verschillende zit- en sta-mogelijkheden. Zitten is namelijk het nieuwe roken. Elektrische zit-sta bureaus zijn allang niet meer zo duur als dat ze vroeger waren.

Retro-elementen

De laatste tip die we geven: retro is weer terug. Vintage doet het al jaren goed in de huiskamers en nu maakt het ook zijn intrede in de kantoorwereld. Denk hierbij aan jaren zeventig meubels en urban uit de jaren negentig met industriële elementen of zelfs graffitimuren. Materialen die daarbij veel gebruikt worden zijn hout, glas en metaal. Uitgesproken elementen zoals een felle neonlamp of trendy kleurencombinaties zijn eveneens een trend voor 2022. Denk voor kleuren enerzijds aan lichte en natuurlijke tinten (als beige of olijfgroen) en anderzijds uitgesproken kleuren als terra, zwart-wit, blauw en okergeel.

Welke designopties ga jij inzetten bij jouw bedrijf?