
9 tips om uw bureaustoel en werkplek op elkaar af te stemmen
Een ergonomische bureaustoel is belangrijk voor een goede werkhouding. Maar met alleen een goede stoel bent u er nog niet. De stoel en uw werkplek moeten namelijk ook goed op elkaar afgestemd zijn. Met deze tips haalt u het maximale uit uw bureaustoel.
Zittend werken is een gezondheidsrisico, dat weet u waarschijnlijk. Gelukkig maken zit-stabureaus het op steeds meer kantoren mogelijk om staand en zittend werken af te wisselen. Maar als u wel zit, zorg dan in ieder geval dat u deze tips in acht neemt:
1. Check uw zithouding
Ga zo dichtbij mogelijk bij uw bureau zitten met uw bovenarmen parallel aan uw lichaam terwijl uw armen op het bureau rusten. Controleer of uw ellebogen in een hoek van 90 graden zijn. Is dit niet het geval, pas dan de hoogte van uw bureaustoel omlaag of omhoog aan. Check ook de hoek van uw knieën. In de perfecte zithouding bevinden uw knieën zich in een hoek van 90 graden. Probeer deze houding gedurende de werkdag zo veel mogelijk vast te houden. Merkt u dat u wat meer onderuitgezakt gaat zitten, neem dan even een pauze, loop wat rond en probeer daarna de juiste houding weer te vinden.
2. Kies de juiste zithoogte
Aan het eind van een werkdag zijn de enkels van de gemiddelde persoon met zo’n 6 tot 8 procent opgezwollen. Heeft u last van rug-, been- of circulatieklachten, dan kan dit zelfs oplopen van 10 tot 15 procent. Als u té hoog zit, kan dit de kans op gezwollen enkels vergroten. Een zithoogte tussen de 40 en 54 cm is voor de meeste mensen ideaal. Om te testen of uw stoel op de juiste hoogte staat, kunt u proberen om aan de voorkant van de stoel uw vingers onder uw dijbeen door te laten glijden. Gaat dit gemakkelijk? Dan staat uw stoel waarschijnlijk goed. Is er geen of weinig ruimte tussen uw dijbeen en de stoel, dan staat de stoel waarschijnlijk te hoog.
3. Ga voor een voetensteun
Kunt u uw voeten niet comfortabel op de grond laten rusten en kan uw bureau en/of uw bureaustoel niet verder omlaag? Schaf dan een voetensteun aan om de juiste ondersteuning te bieden voor uw voeten. Hierdoor vermindert de druk op uw voeten, waardoor voetpijn aan het einde van de dag voorkomen wordt.
4. Verhoog uw werkblad als dat nodig is
Bent u lang en zit er te veel ruimte tussen uw dijbeen en de stoel? Overweeg dan om uw bureau wat hoger te zetten. Hierdoor kunt u uw bureaustoel ook wat hoger zetten, waardoor de belasting op uw rug ook minder wordt.
5. Controleer de diepte van uw stoel
Misschien is het iets waar u niet veel over nadenkt, maar de diepte van het zitvlak van uw stoel, speelt een grote rol in de goede zithouding. Zeker als u al rugklachten heeft, kan het verstandig zijn om eens te kijken naar de diepte van het zitvlak. Dit is de afstand tussen de achterkant en de voorkant van de zitting. Om te zorgen voor de ideale diepte, gaat u eerst zo ver mogelijk in uw stoel zitten. Controleer vervolgens de ruimte tussen het uiteinde van de stoel en uw knieholte. Hier moet ongeveer een vuist in passen om te zorgen dat bloedvaten en zenuwen niet worden bekneld. Als de stoelzitting te diep is, kunt u de rugleuning naar voren zetten. Ook een kussen of een opgerolde handdoek in uw onderrug kan (tijdelijk) werken om de juiste zithouding te bereiken.
6. Ondersteun uw rug
Goede ondersteuning voor uw rug bieden is een van de belangrijkste focuspunten van een ergonomische bureaustoel. Maar wat zorgt er nou voor dat een bureaustoel de juiste ondersteuning biedt? In het ideale geval doet uw bureaustoel een aantal dingen. Ten eerste ondersteuning bieden voor uw rug in een hoek van iets meer dan 90 graden, inclusief demping die uw rug iets naar voren duwt wanneer u in de stoel zit. Daarnaast is steun voor uw onderrug essentieel om te voorkomen dat u onderuitgezakt gaat zitten en de belasting van uw rug tot een minimum te beperken. Met dit in het achterhoofd is de rugleuning van de ideale bureaustoel tussen de 30 en 48 cm breed. Liever uw rug op een andere manier trainen? Overweeg dan een een wiebelkruk. Deze kruk is bedoelt als actieve aanvulling bij de bureaustoel. De kruk motiveert u om een actieve zithouding aan te nemen en dat is beter voor de rug.
7. Controleer regelmatig
Het gebeurt vaak dat mensen wél een bureaustoel met de juiste ondersteuning hebben, maar dat ze geen gebruik maken van de voordelen die dat biedt, doordat ze op het puntje van hun stoel zitten. Wees u daarom altijd bewust van uw zithouding. Duw uzelf regelmatig tegen de leuning van uw stoel en voorkom dat u onderuitgezakt gaat zitten. Dit zorgt namelijk voor extra (en onnodige) druk op uw onderrug.
8. Stel de armsteunen goed in
Armsteunen spelen een belangrijke rol in het verminderen van nek- en schouderklachten en zorgen dat u minder makkelijk naar voren glijdt in uw stoel. Stel uw armleuningen zo in dat ze uw armen net een beetje optillen bij de schouders. Hierdoor ondersteunt de armleuning alleen de elleboog en wordt er druk van uw schouders gehaald tijdens het werken.
9. Pas de hoogte van uw scherm aan
Is uw stoel goed afgesteld, staat uw bureau op de juiste hoogte en kunt u comfortabel zitten? Dan is het tijd om te kijken naar de hoogte van uw beeldscherm. Ga zitten in uw stoel en doe uw ogen dicht. Kijk rustig voor u uit terwijl uw ogen nog dicht zijn. Open uw ogen, idealiter zijn die nu recht op het midden van uw scherm gericht. Pas eventueel de hoogte aan, zodat het scherm op de juiste hoogte hangt. Een monitorarm kan ook een goede optie zijn om uw scherm op de juiste hoogte te monteren. Werkt u met een laptop? Overweeg dan om een los toetsenbord en een losse muis aan te schaffen en uw laptop op een verhoging te plaatsen. Dit kan een speciale standaard zijn, maar een stapel boeken werkt in veel gevallen ook prima. Door uw beeldscherm op de juiste hoogte te plaatsen, voorkomt u dat uw last krijgt van uw nek na een dag werken.
Misschien denkt u na het lezen van deze blog na over het aanschaffen van een nieuwe, ergonomische bureaustoel. Houd in dat geval altijd rekening met de aanpassingsmogelijkheden van de hoogte, breedte, diepte, armsteunen, rugsteun, lendensteun en de draaibaarheid van de zitting. We helpen u graag op weg. Neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie.