7 tips om je kantoor meer sfeer te geven

7 tips om je kantoor meer sfeer te geven

Een sfeerloos kantoor is geen fijn kantoor om in te werken, creatief of productief te zijn. Aangezien we het grootst gedeelte van de dag op kantoor zitten, is het eigenlijk vreemd dat de sfeer ver te zoeken is. Met een aantal aanpassingen en een kleine investering tovert u zo het kantoor om van een saaie, koude en vlakke ruimte naar een warm, inspirerend en sfeervolle plek.

1. Gebruik kleur
Als het gehele kantoor bestaat uit de kleuren wit, zwart en grijs of een vaalrood tapijt dan is het niet vreemd dat de sfeer ver te zoeken is. Stel dat uw hele huis in deze kleuren was, dan zou u toch ook met wat kleine accessoires meer kleur in huis brengen? Dat kunt u op kantoor natuurlijk ook doen. Een goede kleurbalans ziet er niet alleen sfeervolle, creatiever en fleuriger uit het heeft nog meer voordelen. Zo kan kleur de productiviteit, creativiteit en concentratie verhogen. U kunt meer kleur aanbrengen in de ruimte door gebruik te maken van kleurvlakken op de muren, één muur schilderen in een opvallende kleur (goede kleuren: blauw, groen of geel) of door accessoires. Als u kiest voor een kleur op de muur of kleurvlakken, zorg er dan voor dat de kleuren terugkomen in de bureaustoelen, tapijten of lampen. Denk bijvoorbeeld aan stoelen of poefjes in bepaalde kleuren.

2. Planten op kantoor
Planten en bloemen op kantoor zijn eigen onderdelen die onmisbaar zijn voor meer sfeer en kleur. Daarnaast werkt meer groen op kantoor kalmerend, geeft het rust, een betere akoestiek en is er meer zuurstof. Tevens blijkt uit onderzoek dat planten op kantoor ervoor zorgen dat mensen minder snel ziek worden. Heeft u weinig ruimte? Kijk dan eens naar deze zwevende plantenbak.

3. Eyecatchers en kunst
Het is altijd leuk om iets moois te hebben om naar te kijken zoals kunst of een unieke eyecatcher. Dit geeft iets extra’s aan uw kantoorruimte en daarnaast geeft het uw pand iets unieks wat mensen onthouden. Een eyecatcher kan bijvoorbeeld een Mini-Cooper zijn bij de entree van het pand, maar iets subtieler kan natuurlijk ook. Denk aan aparte barkrukken, banken in opvallende kleuren of met een apart design.

4. Comfortabele banken en stoelen
Stoelen of banken die ongemakkelijk zitten en er voordelig uitzien stralen allesbehalve sfeer uit. Als u het gezelliger wilt maken en/of een goede indruk wilt achterlaten op klanten kan het zinvol zijn te investeren in comfortabele banken, stoelen of fauteuils. Deze kunt u plaatsen in wachtruimtes, de kantine of ontvangstruimtes.

5. Sfeerverlichting zonder dat de productiviteit verminderd
De meeste kantoren hebben Tl-verlichting. Niet heel sfeervol. Bekijk daarom of het mogelijk is wat meer sfeerverlichting op kantoor te krijgen. Let er wel op dat de sfeer productief blijft en niet slaapverwekkend wordt. Dit betekent dat de verlichting redelijk helder moet zijn. Sfeerverlichting kunt u bereiken door voor een mix aan lampen te kiezen. Denk aan staande lampen, hanglampen, spotjes en bureaulamp.

6. Foto’s met prestaties
Kale muren zijn allesbehalve aantrekkelijk. Naast kunst kunt u er ook voor kiezen om foto’s op te hangen. Uiteraard niet uw vakantiekiekjes, maar foto’s die iets over uw bedrijf zeggen. Bijvoorbeeld projecten die het bedrijf heeft uitgevoerd, een stukje geschiedenis (bijvoorbeeld foto van de oprichters), successen die jullie hebben behaald etc. Foto’s geven uw kantoor een creatieve en huiselijke feeling.

7. Kies voor hout in plaats van kunststof
Plastic en kunststof geven geen warme uitstraling. Houten kantoormeubelen wel! Naast dat hout een warmere uitstraling heeft, ziet het er ook duurzaam en statiger uit. Denk aan houten schuifdeurkasten, houten receptiebalie, bureaus of boekenkasten.