5 tips voor een professioneel en effectief thuiskantoor

5 tips voor een professioneel en effectief thuiskantoor

In 2017 waren er in Nederland twee miljoen ondernemingen waarvan ruim 1 miljoen zelfstandigen. Veel zelfstandigen die zich laten inhuren door opdrachtgevers of door particulieren, werken doorgaans thuis of afwisselend thuis en op het kantoor van de opdrachtgevers of bij klanten thuis. Daarnaast zijn er werknemers die parttime thuiswerken en soms zelfs fulltime. Het kan u vast niet ontgaan zijn dat thuiswerken populairder wordt. Het is beter voor het milieu, soms makkelijker te combineren met het gezin en scheelt in kosten. Thuiswerken kan heel effectief zijn, mits u ervoor zorgt dat u een professioneel thuiskantoor inricht. Alleen op die manier kunt u het maximale halen uit de uren die u werkt zonder te veel afleiding. Hier kunt u 5 belangrijke tips lezen om een professioneel en daardoor effectief thuiskantoor te realiseren.

1. Aparte ruimte voor uw kantoor
Werken aan de keukentafel of eettafel is vaak allesbehalve productief en effectief. Zeker niet wanneer u gezinsleden heeft die om u heen dartelen. Tevens wordt u op deze werklocatie telkens geconfronteerd met huishoudelijke klusjes die u nog kunt doen of met eventuele rommel. Om goed en geconcentreerd te kunnen werken kunt u het beste een plek in huis kiezen waar u afgezonderd bent van uw gezinsleden, een plek die rustig is en het liefst opgeruimd. Een aparte en rustige ruimte inrichting voor uw werk lost meteen één van de grootste knelpunten op van thuiswerken: u creëert een duidelijke grens tussen privé en werk. Als u in uw thuiskantoor zit werkt u, in de andere ruimtes van het huis niet. Dit helpt om in uw thuiskantoor productief en ontspannen aan de slag te gaan.

2. Goed kantoormeubilair
Zeker voor de mensen die uren achter hun bureau zitten is het zeer belangrijk om een goede werktafel te hebben en een bureaustoel van degelijke kwaliteit. Vergeet daarnaast ook niet te denken aan de verlichting in uw kantoor. Zo is daglicht altijd goed voor de creativiteit, energie en concentratie. Daarnaast is een functionele werkverlichting zoals een goede bureaulamp (met bijvoorbeeld ledverlichting) ook zeer belangrijk. Te weinig licht in uw kantoor doet u gezondheid, zicht en productiviteit niet ten goede. Bovenstaande afbeelding is het kantoor wat de meeste mensen thuis hebben. Een vaste hoogte bureau met een eetkamerstoel die niet in te stellen is. Zeker indien er meerdere uren thuis wordt gewerkt is het zeker aan te raden te kiezen voor een ergonomische thuiswerkplek zodat lichamelijke klachten worden voorkomen.

3. Internet en bereikbaarheid
Een goede en snelle communicatie is altijd belangrijk. Zorg er daarom voor dat u een snelle en betrouwbare internetverbinding heeft als u veel online werkt. Daarnaast is uw bereikbaarheid zeer van belang. Mocht u veel aan de telefoon zitten overweeg dan een vaste telefoonlijn met desnoods meerdere lijnen op hetzelfde nummer. Tevens is het nooit verkeerd om een aparte zakelijke lijn te nemen zodat klanten niet in contact komen met gezinsleden.

4. Baken uw kantooruren af
Eén van de grote gevaren van thuiswerken is: de afleiding. Uw kinderen komen binnenstormen, de buurvrouw komt even gezellig koffie drinken of uw zus/moeder komt eventjes langs. Dit lijken kleine onderbrekingen, maar uiteindelijk bent u hier al snel een paar belangrijke werkuren aan kwijt. Spreek daarom met familie, vrienden en uw gezin af wanneer u pauze heeft en wat uw werktijden zijn en wijk hier niet vanaf. Daarnaast kan het helpen om een bordje op uw deur te hangen wanneer u absoluut niet gestoord wilt worden.

Als u de genoemde tips ter harte neemt zal het thuiswerken zeker beter en productiever verlopen. Maar het kan altijd zijn dat er nog meer verbetering nodig is. Evalueer daarom om de zoveel tijd de gang van zaken omtrent het thuiswerken in uw thuiskantoor. Wordt u nog veel gestoord of kunt u uzelf goed concentreren. Vindt u het fijn om in uw kantoor te zitten of juist niet. Wanneer uw productiviteit nog niet naar wens is, kunt u op zoek gaan naar de oorzaken en deze aanpakken.