5 creatieve ideeën voor de indeling van uw kantoor

5 creatieve ideeën voor de indeling van uw kantoor

Een nieuwe kantoorindeling hoeft niet tijdrovend of duur te zijn. Of u nou naar een nieuwe ruimte verhuist of het bestaande pand een update wil geven, met deze simpele tips geeft u uw kantoor een boost én zorgt u dat u een werkruimte heeft die past bij de bedrijfscultuur.

In dit artikel helpen we u op weg met een paar simpele tips en ontdekt u dat het aanpassen van uw kantoorindeling écht niet de hoofdprijs hoeft te kosten. Door gebruik te maken van de items die u al heeft, plus een paar kleine toevoegingen, creëert u een nieuwe werkomgeving die compleet past bij de bedrijfscultuur. Of u nou een groot of een klein kantoor tot uw beschikking heeft, deze tips zijn in de meeste ruimtes toe te passen.

Idee 1: Een kantoor gericht op innovatie

 Belangrijkste elementen: Inspiratieborden en heel veel casual vergaderplekken.

Ideaal voor: Kantoren waar veel gebrainstormd wordt en medewerkers elkaar stimuleren om met nieuwe, innovatieve ideeën te komen. Of u nou klanten helpt, op projectbasis werkt of wilt vernieuwen als organisatie; als u baat heeft bij innovatie, is deze kantoorinrichting ideaal.

Zo krijgt u deze layout:

 • Plaats scheidingswanden tussen geclusterde bureaus om half open vergaderruimtes te creëren.
 • Schaf whiteboards aan waar u iedere week een nieuwe quote of vraag plaats die medewerkers aan het denken zet. Dit helpt niet alleen om de gedachtestroom van medewerkers op gang te brengen, maar ook om nieuwe projecten op te zetten.
 • Maak databases waar medewerkers hun ideeën kunnen deponeren. Dat kan online, maar offline werkt nog beter! Plaats bijvoorbeeld een kom op tafel met daarnaast kleine strookjes papier en flink wat pennen. Laat medewerkers de issues die ze proberen op te lossen noteren en in de kom doen. Andere medewerkers pakken papiertjes uit de kom en schrijven oplossingen voor die problemen op het papiertje.

 Idee 2: De bibliotheek-indeling

Belangrijkste elementen: Afgeschermde werkplekken, scheidingswanden en veel zithoekjes.

Ideaal voor: Werk waarvoor veel ongestoorde focus nodig is. Niet ieder kantoor heeft baat bij een constant rumoer op de achtergrond. Willen uw medewerkers juist werken in rust en stilte? Kies dan niet voor de populaire open kantoortuin, maar bijvoorbeeld voor deze bibliotheek-indeling.

Zo krijgt u deze layout:

 • Gebruik rollende scheidingswanden of vrijstaande whiteboards om medewerkers de mogelijkheid te geven hun werkplek helemaal af te schermen als ze behoefte hebben aan focus of bijvoorbeeld een telefoongesprek moeten voeren.
 • Maak individuele werkplekken.
 • Tover de vergaderruimte op bepaalde tijden om tot stilteruimte. Medewerkers kunnen daar dan gaan zitten als ze gefocust willen werken. Tegelijkertijd zijn ze daarmee gelijk even weg achter hun bureau, wat voor een productiviteitsboost kan zorgen.

Idee 3: het motiverende kantoor
Belangrijkste elementen: Een paar opvallende quotes aan de muren.

Ideaal voor: Bedrijven die medewerkers willen inspireren. Geen zorgen, het hoeven geen ellenlange quotes te zijn. In dit kantoor vertelt de muur medewerkers alles wat ze moeten weten: “Make the first move”. Dit is een fantastische manier om het kantoor een andere look te geven als u weinig budget heeft. Een inspirerende quote op de muur is minder duur dan de aanschaf van nieuw meubilair en een mooie manier om medewerkers te inspireren.

Zo krijgt u deze layout:

 • Zoek naar een geschikte quote en een partij die de quote bijvoorbeeld op hout of met stickers op de muur kan krijgen.
 • Heeft u artistieke medewerkers? Dan kunt u hen natuurlijk ook vragen om de quote op een mooie manier op de muur aan te brengen.
 • Een andere mogelijkheid is om medewerkers te vragen om allemaal één letter te maken. Zo gaat de quote ook meteen leven op kantoor. Bovendien zorgen de verschillende stijlen die medewerkers kiezen er ook voor dat de bedrijfscultuur duidelijk naar voren komt.

Idee 4: de nieuwskamer

Belangrijkste elementen: geclusterde bureaus, open layout en flexibele werkplekken

 Ideaal voor: werk dat snel moet gebeuren én veel samenwerking vereist. Deze layout is perfect voor verschillende soorten werk waarbij communicatie voorop staat en er een noodzaak is voor snelle, spontane vergaderingen. Groepen die geen tijd hebben om vergaderruimtes te reserveren of te checken wanneer iedereen beschikbaar is volgens het rooster, hebben baat bij deze manier van werken.

Zo krijgt u deze layout:

 • Groepeer verschillende bureaus tot één groot bureau. Door verschillende groepen te maken (verschillend in grootte), kunnen medewerkers zelf kiezen met wie én met hoeveel mensen ze die dag gaan samenwerken.
 • Doorbreek muren en haal scheidingswanden weg.
 • Zorg tussen de bureaus voor comfortabele en flexibele zitmogelijkheden. Gebruik bestaand meubilair of schaf wat nieuwe stoelen.

Idee 5: Geef mederwerkers de touwtjes in handen
Belangrijkste elementen: De uitvoering van deze layout is compleet afhankelijk van de wensen van uw medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers meer aandacht hebben voor detail, de verwerking van informatie en informatiebeheer wanneer ze input mochten leveren op de indeling van de werkruimte.

Ideaal voor: Kleine bedrijven met hechte teams.

Zo krijgt u deze layout:

 • Geef iedereen de mogelijkheid om ideeën in te leveren voor de kantoorindeling.
 • Laat alle medewerkers hun eigen bureau indelen zoals zij dat willen.
 • Als er budget beschikbaar is: geef iedere medewerker een budget om items aan te schaffen waarmee hij/zij denkt dat het kantoor beter, mooier of productiever wordt. Geef eventueel wat opties om te zorgen dat het kantoor wel een geheel blijft.

U ziet het, ook met weinig budget is er veel mogelijk om uw kantoorindeling een update te geven. Daarbij is de bedrijfscultuur en aansluiten bij uw medewerkers volgens ons altijd het belangrijkste.