7 manieren om creatiever te worden

7 manieren om creatiever te worden

Creativiteit is een vaardigheid die veel bedrijven waarderen in medewerkers. Daarbij maakt het weinig uit of u werkt in de creatieve sector of in een heel andere tak van sport. Sommige mensen zien creativiteit als goed kunnen tekenen of schilderen, maar eigenlijk gaat het veel verder dan dat! Creativiteit gaat over de mogelijkheid hebben om andere verbindingen te maken en nieuwe associaties te leggen. Bent u daar geen ster in? Geen probleem! We kunnen ons brein namelijk trainen om creatiever te worden. Hoe? In deze geven we u vier manieren om uw creativiteit te stimuleren.

Of u nou een probleemoplosser, brainstormer, maker, analist of iets heel anders bent, aandacht besteden aan het stimuleren van uw creativiteit zorgt dat u succesvoller bent in uw werk. Het vergt misschien wat experimenteren om er achter te komen welke strategieën om creativiteit te stimuleren voor u het beste werken.

1. Ga regelmatig wandelen

Uit een onderzoek van de universiteit van Stanford is gebleken dat wandelen de creativiteit stimuleert. Niet alleen tijdens de wandeling, maar ook na afloop bent u creatiever dan wanneer u was blijven zitten. Opvallend genoeg maakt het volgens de onderzoekers voor uw creativiteit niet uit of u dat wandelen buiten of binnen op een loopband doet.

2. Verander van omgeving

Er zijn verschillende elementen die u kunt aanpassen in uw werkomgeving die effect kunnen hebben op uw creativiteit: licht, geluid en ergens anders gaan werken. Of en in hoeverre u kunt experimenteren met deze zaken, hangt natuurlijk af van uw werkzaamheden, maar zelfs kleine veranderingen kunnen een groot effect hebben.

3. Verander de verlichting

Gedimde verlichting zorgt voor creativiteit. Werkt u vanuit huis of heeft u een eigen kantoor? Doe de gordijnen dan eens dicht. Moet u uw werkruimte delen met meerdere mensen? Ga dan op zoek naar een donkere ruimte in het kantoor, bijvoorbeeld een afgesloten vergaderruimte.

4. Let op geluiden

Geluiden en muziek zijn ook perfect om mee te experimenteren om te kijken of het een effect heeft op uw creativiteit. Om productief te werken, zou stilte de beste optie zijn. Als uw kantoor lawaaierig is, kan het dus verstandig zijn om naar een stillere ruimte te verplaatsen of een geluidswerende koptelefoon op te zetten. De achtergrondgeluiden en het geroezemoes in een café stimuleren juist nieuwe ideeën en creativiteit. Ook muziek kan werken om de ideeënmachine op gang te brengen. Welke muziek het beste werkt, is helemaal afhankelijk van uw eigen voorkeur.

5. Pas uw bureau aan

De hele dag op dezelfde plek zitten is niet erg bevorderlijk voor uw creativiteit. Sowieso is de hele dag zitten geen goed idee! Wissel bijvoorbeeld zittend en staand werken af of ga op minst op een andere plek zitten werken. Een loungebank kan bijvoorbeeld heel goed zijn als u een creatieve klus moet doen.

6. Begin met een creatief project

Het is niet voor iedereen mogelijk om te experimenteren op de werkvloer. Biedt uw functie die mogelijkheid niet, kijk dan wat u in uw eigen tijd kunt doen om creativiteit te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld een blog of een YouTubekanaal zijn, maar ook iets compleet anders. Het belangrijkste is dat het iets is waar u uw passie in kwijt kan, waarin u de mogelijkheid hebt om creatief te zijn én waar u energie van krijgt.

Bij zo’n project heeft u alle touwtjes in handen. U heeft geen akkoord nodig van iemand anders; als u iets goeds bedacht heeft, kunt u er gewoon voor gaan.

7. Leg beperkingen op

Creativiteit en vindingrijkheid komen vaak naar boven op momenten dat het écht moet en u weinig andere opties heeft. Ga maar eens na. Is het makkelijker om een oplossing te verzinnen voor een heel specifiek probleem waarbij veel voorwaarden zitten? Of is een probleem waarbij talloze opties mogelijk zijn gemakkelijker op te lossen?

Door beperkingen en voorwaarden op te leggen, worden we creatiever. De oplossing voor het probleem moet immers binnen die beperkingen vallen en dat vergt een andere manier van denken. Hoe vaak krijgt u niet een brede to-do met als boodschap: “verzin maar iets”? Het kan een uitdaging zijn, omdat u helemaal wordt vrijgelaten, maar als alles kan, kan dat ook intimiderend werken. Zorg daarom voor wat voorwaarden. Als u die niet van een werkgever of opdrachtgever krijgt, leg ze dan aan uzelf op. U zult zien dat het veel gemakkelijker is om met creatieve oplossingen te komen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar creativiteit en hoe die het beste gestimuleerd kan worden. Gelukkig zijn er talloze manieren waarop dat kan en bent u niet gebonden aan een manier die u niet ligt. Bekijk deze vier manieren eens en kijk welke voor u zou kunnen werken.